Vi arbetar tillsammans med partners för att erbjuda både öppna standard-kurser och företagsanpassade program. Inom kort kommer länkar här, men vi kan redan nu erbjuda detta. Senaste informationen finns HÄR Intresserad? Mejla oss då på info@ledarstegen.se
Jag har blivit, sedd, bekräftad och utmanad av både Tor och Bengt under den här certifieringsprocessen. Samarbetsteorins tre modeller hänger ihop på ett sätt som gör att vi idag kan prata ledarskap på ett enkelt och tydligt sätt."
Tove Thyni
rektor för Stapelbäddsskolan, Malmö
"LedarStegen har visat sig vara något mycket värdefullt för mig att falla tillbaka på både som projektledare och linjechef men också som en medarbetare i en växande organisation. Något att reflektera över dagligen och en slags trygghet att ställa sig några kritiska kontrollfrågor utifrån ett slags ramverk, att man gör och fokuserar å rätt saker. Jag är mycket tacksam!
Mattias Källstrand, chef och projektledare
"Det bästa med att gå certifieringsutbildningen Certifierad Coach LedarStegen är att ta sig tiden att verkligen få Bottna i LedarStegen - att individuellt och i grupp, med fantastiskt stöd från handledaren Tor Berggrund, få fundera över, bearbeta och sätta sina egna ord på LedarStegens modeller och tankesätt. Det har även varit spännande och utmanande att få träna sig i coachandets viktiga hantverk.
Är du intresserad av ledarskap rekommenderar jag dig verkligen att läsa LedarStegen, men också att verkligen djupdyka i LedarStegen och njuta av alla till synes enkla med väldigt starka verktyg och tankesätt som kan förändra vardagen för så många."
Kristina Elingstam, sektionschef och verksamhetsutvecklare
Janne Andersson är en av nätverkets coacher som med stor framgång har handlett många chefer i flera organisationer utifrån LedarStegens 5 steg. Vid utvärderingar av coach-programmen har det bedömda värdet av FFA-coachning i nio fall av tio hamnat på högsta bedömningen (10 av 10). Här är några exempel på svar från utvärderingens fråga Har du fått några "Aha-upplevelser" under coachprogrammet?
”Ja absolut! Den starkaste var nog att få förståelse för min egen värdegrund, vad jag står på/ vad jag bottnar i. Det gav mig en klar kartbild över varför jag ”är som jag är”, hur jag kan agera framåt och vad jag står för. Det gav mig en tydlighet för mig själv.”
Sofia
Verksamhetsutvecklare
"Jag har insett vikten av att ha definierat 'Bottna-delen', att alla är väl införstådda med de spelregler och värdegrund som gäller."
Mats
Linjechef
"Framförallt om Ledarbidragen - både till mig men även till mina medarbetare, samt SamarbetsTrädet med förbättra och leverera (blir lätt fokus på enbart leverans). Dessutom hur jag kan använda min egen kalender för att avsätta tid till att utöva ledarskap i min grupp."
Christian
Sektionschef
Henrik Weibach har utvärderat ledarstegscoachningen av chefer internt på Saab Communication. Han konstaterar att snittet på frågan om hur adepten upplevde värdet av coachningen (1 – låg, 10 – hög) låg på 9,2. På frågan "Har du ändrat ditt sätt att leda inom något område som en följd av coachprogrammet?" fick man bl.a. svaren att "står på mig mer – självförtroende", "tydligare och synligare ledarskap", "mer
lyhörd", "kortare och oftare medarbetarsamtal".
FFA-coachning är en kombination av coach-tekniken (enligt GROW) och LedarStegens modeller. Den har visat sig kunna göra coachning och ledarskapsutveckling både roligare och mer effektfull. Vi har utvecklat två varianter av tekniken - en för chefsutveckling i ledningsgrupper (FFA-coachning, Ledningsgrupp) och en för medarbetarutveckling (FFA-coachning Arbetsgrupp). Till varje variant hör ett verktyg som bygger på LedarStegens modeller för ledarbidrag (villkoren förutsättningar, förmåga & attityd) respektive arbetsbidrag (uppgifterna leverera, förbättra & lära). Det förra verktyget stödjer coachning av en ledningsgrupp, och de enskilda ledarna i den. Det senare verktyget hjälper ledaren av en arbetsgrupp att coacha både laget, och de enskilda medarbetarna i det.
I coachning möts två jämlikar, coachen och coacheen, där den förstnämnde inte behöver vara expert på den senares arbetsområde.
Man kan med fördel använda coach-tekniken oavsett om man är chef, kollega eller en extern coach. Är man chef över coacheen bör man vara medveten om den formella maktrelationen som påverkar processen.
Ett coachande förhållningssätt kännetecknas framförallt av att coachen:
Coachningen kan med fördel följa processen Mål? -> Nuläge? -> Alternativ? -> Handlingsåtagande? (jfr. IGROW = Issue, Goal, Reality / Root cause, Options, Way forward / Will do) eller alternativt, om man väljer att utgå från en händelse, blir processen : Problemsituation/utmaning? -> Verkligt beteende? -> Önskat beteende? -> Handlingsåtagande?
Processens mål är i bägge dessa fall ett handlingsåtagande, ett beslut att göra något, från coacheens sida.
Coachningens hörnstenar är:
LedarStegens modeller har visat sig göra coachningen mer effektfull. Bidragsmodellen kan exempelvis med fördel användas i det effektiva frågandet. Läsning av ett kapitel i LedarStegen inför ett coachningstillfälle har visat sig kunnat göra diskussionerna mer konkreta (jfr. "Issue" i tekniken IGROW). Även andra modeller och verktyg i LedarStegen kan infogas i både diskussioner och "att-göra-åtaganden" mellan coach-tillfällen.
Missionen för oss i LedarStegen: VI GÖR BRA LEDARSKAP TYDLIGARE, ENKLARE ... OCH ROLIGARE
Och vi gör det tillsammans, med stöd av boken: LedarStegen - 5 steg till modigare ledarskap med struktur och Tuff Omsorg
info@ledarstegen.se Copyright © 2021